Tuesday, July 29, 2008

Mesta gde se Skipovljani najmasovnije okupljaju


Leto i narodni zborovi sirom Trebave oduvek su bili mesta za okupljanje velikog broja trebavaca sa Trebave, ali i onih koji su nekada, i zbog necega napustili rodnu grudvu.
Danas su Skipovljani raseljeniji nego sto su ikada bili, ali to nikoga ne sprecava de barem jednom, ali i vise puta poseti svoje rodno selo, svoj uzi zavicaj.Sta vise,opusteli Skipovac, kao da je postao carobniji, pa ga sve cesce posecuju i oni koji su nekih davnih, 60ih i 70ih godina proslog stoleca, u potrazi za "Bijelim ljebom" otisli u svet.
Topla izvornost, kojom su skipovljanska brda zadojile svakog svog sina i kcer, neodoljivo vuku korenima, pa je sve csce da se davno pogubljeni rodjaci, kumovi, komsije, sretnu bas u Skipovcu.
A pored vec malo oporavljenog Skipovca, Skipovljani se obavezno susrecu na Dugim njivam, na dan narodnog zbora, u blizini dugonjivskog manastira.
Ove godine,mozda vise nego ikada pre, brojni skipovljani su doputovali, iz Amerike, Kanade, Australije, Nemacke, slovenije... i jos brojnih drzava, gde su, u nevolji,otpoceli svoj novi zivot.
Pevaci pod satorima su ispunjavali brojne muzicke zelje raspevanim skipovljanima, medju kojina su bili i neki, vrlo ugledni ljudi, u drzavama iz kojih su dosli.
Medju njima se nasao i Nikola Nedeljka Todorovic, koji je pre trideset i osam goddina napustio zavicaj i organizovao zivot u glavnom gradu Slovenije.
Suprug i otac troje dece, danas je visoko ugledni pravnik i zaposlen je u ministarstvu pravde REpublike Slovenije. Napisao je cetiri knjige o slovenackom i medjunarodnom pravu, od kojih je tri stampao a treca aje u pripremi stampanja.
Bilo je tu jos mnogo uspesnih skipovljana, koji su bosi i golobradi napustili Skipovac, a danas ga posecuju kao uspesni i ugledni ljudi.
Sledeci veliki sastanak skipovljana jeste skipovljanski zbor, koji pada u prvu nedelju po Velikoj gospojini.
Pa do tada, da se spremimo i otracimo kako dolikuje.

No comments: